afbeeling paard

Nieuws

 

Hebt u zelf nieuws? Stuur ons even een berichtje!

 

POST-KOGEKO KFPS-KAMPIOENSCHAP DRESSUUR
(bericht geplaatst 1 september 2012)

29 september naar Kootwijk! Optreden Simone Awhina en Maeva Delage.

Het Post-Kogeko KFPS Kampioenschap Dressuur voor Friese paarden is een begrip. De landelijke competitie (klasse B tot en met ZZ-Licht) voor dressuurpaarden is een initiatief van de fokverenigingen, met als doel het gebruik van Friese paarden onder het zadel te stimuleren en naar een hoger niveau te tillen. De selectiewedstrijden worden door het gehele land gehouden.

Alle ruiters met een KNHS startkaart en een KFPS geregistreerd Fries paard kunnen meedoen aan de dressuurcompetitie. De finale wordt sinds 2002 gehouden op de prachtig verzorgde terreinen van paardensportcentrum Gert van den Hoorn in Kootwijk. Dit is een centrale plaats en bovendien is de gehele entourage kampioenschapwaardig met perfecte dressuurbanen. Als extraatje wordt er bovendien een officiële Subtop wedstrijd georganiseerd voor combinaties die met hun Friese paarden de overstap hebben gemaakt naar de gespecialiseerde dressuursport . Dit is een zeer waardevolle aanvulling gebleken. Het geeft aan dat de ontwikkeling van het Friese paard in de dressuursport niet stil staat.

Dit jaar zal zangeres Simone Awhina met de Franse amazone Maeva Delage een zeer speciaal optreden verzorgen tijdens de finale. Awhina is een bekende op het dressuurevenement, in 2009 zong zij ook tussen de Friese paarden. Muziek en paarden zijn twee grote passies van zangeres Simone Awhina. Deze heeft zij op unieke wijze weten te combineren en u kunt er van gaan genieten. Samen met Maeva Delage en de imposante hengst Carlo, die de hogeschoolsprongen beheerst, neemt Awhina u mee naar de wereld van de opera. Zal het Spook van de Opera haar liefde voor zich kunnen winnen? Simone Awhina is een internationale zangeres met een warme, betoverende stem. Zij heeft vier CD’s uitgebracht en wereldwijd concerten gegeven (www.simoneawhina.com).

De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het Friese paard in de dressuursport. Door de inzet van de fokverenigingen en het geweldige enthousiasme van de ruiters is de competitie sterk gegroeid en niet meer weg te denken. De kampioenen worden door het KFPS gehuldigd op de Hengstenkeuring of op de Centrale Keuring.

Hoofdsponsor: Post-Kogeko Logistics BV, website: www.post-kogeko.com

Terrein: Paardensportcentrum Gert vd Hoorn
Asselseweg 35, 3775 KV KOOTWIJK

GRATIS TOEGANG
PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:
Zaterdag 29 september naar Kootwijk
Organisatie: gezamenlijke fokverenigingen KFPS
Ochtendprogramma vanaf: 9.30 uur
Finale vanaf: 13.00 uur
Subtop wedstrijd vanaf: 9.30 uur
Info en startlijsten: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

 

NIEUWSBRIEF Juni 2012
(bericht geplaatst10 juli 2012)

Download deze nieuwsbrief hier>>

 

ONDERLINGE DRESSUUR WEDSTRIJD
(bericht geplaatst op 8 juli 2012)

Op zondag 15 juli organiseren we de jaarlijkse dressuur- en menwedstrijd voor het Friese ras. Deze wedstrijd is opengesteld voor:
Dressuur klasse B t/m ZZ-licht. Deze wedstrijd telt mee als selectie voor het Post Kogeko Kampioenschap.
Mennen klasse B t/m ZZ. Deze wedstrijd telt mee als competitiewedstrijd voor de outdoor mencompetitie.

Wedstrijdterrein: Terrein Maatman, Hoofdweg 97 te Oldeholtpade
De dag begint om 09.00 uur met de klassen B, L1, M2, Z2 en ZZL dressuur en het mennen. Het middagprogramma begint om 13.30 uur waar de ruiters en amazones in de klasse L2, M! en Z1 dressuur strijden om de prijzen. De startlijsten staan inmiddels gepubliceerd op www.startlijsten.nl. De entree voor deze dag is gratis.
Voor meer informatie over de selecties kijk op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl of op www.outdoormencompetitie.nl.

 

LEDENVERGADERIN 2012
(bericht geplaatst 27 maart 2012)

foto's boven:
Annemieke Brak Elsinga volgt voorzitter Rein Hettinga op.
Op de ledenvergadering werd afscheid genomen van voorzitter Rein Hettinga. Het bestuur heeft Annemieke Brak voorgedragen als zijn opvolger en omdat er geen tegenkandidaat was ingebracht is zij met algemene instemming aangenomen. Rein werd bedankt voor zijn jarenlange inzet en ontving de zilveren verenigingsspeld. Hij zal zich als vrijwilliger blijven inzetten voor de vereniging.

foto's boven:
Wisselprijs voor A. Pen en Mencia P, fokdagkampioen en via Centrale Merriekeuring en Ibop Model geworden.

 

UITREIKING 1e EXEMPLAAR JUBILEUMBOEK
(bericht geplaatst 25 maart 2012)

Op de ledenvergadering van de fokvereniging op 21 maart 2012 werd het jubileumboek gepresenteerd en uitgereikt aan de 3 aanwezige topfokkers: Annius Pen, Berend en Lutske Brouwer en Rudie en Tineke de Ram. Het boek beschrijft de afgelopen 5 jaar en naast uitslagen en prestaties staan er mooie verhalen van leden in, over hun voorbereidingen en hoopvolle verwachtingen in de dagen voor de keuring en de soms teleurstellende ervaringen op de keuring. Wat in alle verhalen wel naar voren komt is dat de fokdag toch wel heel speciaal is.
De aanwezige leden kregen na afloop van de vergadering een boek mee naar huis, de overige leden krijgen het de komende weken thuisbezorgd. De makers van het boek Herma Donker en Jelly Veltman hebben er een prachtig geheel van gemaakt.

 

Klik op het album hieronder voor alle foto's!

Uitreiking Jubileumboek

 

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012
(bericht geplaatst 1 maart 2012)

Download deze nieuwsbrief hier>>

 

BEOORDELINGSWEDSTRIJD GEORGANISEERD DOOR jong-KFPS
(bericht geplaatst op 9 februari 2012)

Zoals de meeste leden wellicht nog wel weten, organiseert fokvereniging Het Friese Paard Wolvega e.o. elk jaar een beoordelingswedstrijd voor haar leden, waar ook JongKFPS leden voor uitgenodigd worden.

Echter, de situatie dit jaar is anders. De fokvereniging organiseert dit jaar geen beoordelingswedstrijd, en daarom hebben wij, JongKFPS, er voor gekozen om deze wedstrijd zelf te organiseren en leden van de fokvereniging Wolvega e.o. hiervoor ook uit te nodigen (mochten er plaatsen over zijn).

De boordelingswedstrijd gaat plaatsvinden op: 25 februari a.s.
Locatie: Trainingsstal Piet Sibma, te Rottum (Frl.).
Tijd: van 10:00 - +/-14:30 uur (onder voorbehoud)
Max. aantal deelnemers: 25

Graag horen we uiterlijk 15 februari van jullie of jullie meedoen met de beoordelingswedstrijd.
Dit, omdat we gebonden zijn aan een max. aantal deelnemers, en dit ook door willen geven aan de betreffende fokvereniging.

Het programma (onder voorbehoud):

10.00-10.30 uur: Aanvang
10:30 - 11:00 uur: Kort de theorie + beoordelingsformulier toelichten
11:00 - 11:45 uur: Theorie doornemen aan de hand van paard
11:45/12:00 - 12:30 uur: Pauze (broodjes en snert)
12:30 - 14:00 uur: 3 paarden beoordelen en plaatsen
14:00 - 14:30 uur: plaatsing toelichten aan jury (er zullen 2 KFPS juryleden aanwezig zijn)
14:30 uur: Bekendmaking uitslag

Dit programma is onder voorbehoud!

Afhankelijk van het weer, zal de wedstrijd buiten of binnen plaatsvinden.

Graag horen we dus z.s.m. of je je op wilt geven voor deze beoordelingswedstrijd, want vol = vol!

 

23 en 24 MAART FINALE VAN DE KFPS-VARISO COMPETITIE
(bericht geplaatst 1 februari 2012)


Locatie: manege 'de Caprilli', Sonnegaweg 31a te Sonnega
U bent van harte welkom deze dag. Toegang is gratis.
Vrijdag 23 maart. Aanvang ong. 17.00 uur.
Finale klasse B t/m L2 dressuur en subtop
Uitreiking Zilveren zweep

Zaterdag 24 maart. Aanvang 10.00 uur
Finale mennen en uitreiking Tinnen Menner
14.00 uur Finale M1 t/m ZZL
Uitreiking van de Zilveren Zweep

 

STUDIECLUB NAAR AUKE EN UILKJE COUPERUS IN EASTERMAR
(bericht geplaatst op 18 december 2011)

Woensdagavond 14 december is de studieclub afgereisd naar Eastermar. De club was niet groot maar we zijn uitermate gastvrij ontvangen. We hebben het bedrijf (hengstenhouderij, handelstal en strohandel) bekeken. Auke Couperus gaf zelf een rondleiding door de prachtige en stijlvolle accommodatie. Er is een binnenbak van 20 x 40, ruime boxen van geperst bamboehout en een sfeervolle kantine. Daarna kregen we een longeerclinic van Uilkje Couperus. Uilkje is geschoold door de bekende longeer-specialist Lammert Haanstra. De clubleden hadden vier paarden meegenomen. Het was zeer leerzaam, vooral de tip over het bijzetten van jonge paarden aan de longe. Uilkje demonstreerde hoe je een paard kunt bijzetten aan het halster. Je kunt zo de eerste keren het paard mooi wennen aan het longeren zonder een bit te gebruiken. Later kun je deze methode van bijzetten ook gebruiken bij een paard die wel een bit in heeft. Het is belangrijk om het paard te laten ontspannen en mooi voorwaarts neerwaarts te laten lopen. Het touwtje loopt achter de oren door de bitringen en wordt dan vastgemaakt aan een riempje of ring van de longeersingel tussen de voorbenen van het paard. Uilkje let erop dat het paard niet achter de loodlijn komt. Het paard te sterk bijzetten zodat het achter de loodlijn loopt wijst Uilkje af. “Het lijkt dat ze dan de rug gebruiken maar dat is absoluut niet zo”.
Daarna konden we de stamboekhengsten Sjouke en Wikke bewonderen, mooi los in de binnenbak. Dit was genieten voor iedereen zowel hengsten als clubleden. De hengsten maakten er een mooie show van. Daarna nog even gezellig nazitten in de kantine en zo werd het alweer snel laat….

 

BOOTTOCHTJE 1 OKTOBER
(bericht geplaatst op 2 oktober 2011)

Zaterdagavond, 1 okt, was de boottocht ter ere van het 60 jarig bestaan van de fokverereniging. Ruim 80 mensen zijn meegeweest met de Frisian Queen, vanuit Akkrum, waar al varend genoten kon worden van een heerlijk buffet en vooral van elkaars gezelschap.

Foto's kunt u in ons fotoalbum vinden!

 

LEDEN VAN DE FOKVER. HET FRIESE PAARD WOLVEGA E.O. SUCCESVOL OP CENTRALE MERRIEKEURING 2011
(bericht geplaatst 18 september 2011)

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 sept. konden we de met een 1e premie bekroonde veulens en paarden van onze fokdag terug zien op de C. K. te Drachten. Het waren 2 mooie en lange dagen, met goede resultaten.

Mencia P, van de heer Pen uit Blesdijke, onze fokdagkampioen, kreeg na het voorlopig kroonpredikaat, ook het voorlopig modelpredikaat en mocht strijden in de kampioensring voor 7 jaar en oudere paarden. Geweldig! Alleen een IBOP met voldoende punten is nu nog nodig om het om te zetten naar het definitieve modelschap.
In dezelfde kampioensring streed ook Minke van Dedgum, van de heer Jelsma uit Luxwoude, die ook voorlopig Kroon is geworden. Beide paarden hebben heel goed laten zien wat ze in huis hadden, maar werden net geen kampioen.
Voor Twirke van ’t Oostende, van H. Brinks uit Wapserveen, was het definitief Kroon, omdat de Ibop al was gedaan en met 81 punten ruim voldoende was.
Alle eigenaren van harte Gefeliciteerd!

 

HERKEURING LEVERT NOG EEN STER OP!
(bericht geplaatst 9 september 2011)

Beltsjeblom fan é Tjonger van Jellie Veldman en Allger Meekma te Donkerbroek is op de herkeuring in Warga ster geworden met een 2e premie! 


POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 10 JAAR
24 september in KOOTWIJK

CLINIC Johan Hamminga en Judith Pietersen, SHOW Udo de Haan
(bericht geplaatst 9 september 2011)
 
De finalisten zijn bekend! Door de slechte weersomstandigheden kon de laatste selectie wedstrijd niet doorgaan en er kwam geen toestemming om nog een inhaalwedstrijd te organiseren. Een teleurstelling voor de organisatie. Het eindklassement is nu opgemaakt. De allerbeste Friese dressuurpaarden komen zaterdag 24 september aan de start in Kootwijk. Hier wordt de finale gereden van de landelijke competitie klasse B tot en met Z2 georganiseerd door de fokverenigingen van het Fries Paarden Stamboek. Het wordt een fantastische dag voor de liefhebbers met passie voor het Friese paard in de sport. In de Subtop wedstrijd komt onze absolute dressuurtop aan de start van ZZ-licht tot en met de Grand Prix. Hiervoor zijn opgegeven de stamboekhengsten Loadewyk 431, Jesse 435 en Hedser 465.

Het KFPS kampioenschap bestaat 10 jaar! Daarom is in samenwerking met het KFPS een bijzonder initiatief ontstaan. post ko ge ko 2011Deelnemers aan de selectiewedstrijden konden ook in aanmerking komen voor de KFPS Sportstimuleringsprijs. Er zijn tijdens het wedstrijdseizoen 12 talentvolle combinaties genomineerd, zij mogen meedoen aan een speciale trainingsdag in Utrecht. Na deze trainingsdag krijgen drie combinaties de “KFPS Sportstimuleringsprijs”, een geldbedrag dat mag worden besteed aan lessen.

Voor alle ruiters en amazones in Kootwijk zijn er weer prachtige prijzen te winnen. Alle finalisten krijgen een speciale jubileum stalplaat van Post-Kogeko. De overall winnaar krijgt een FrysoZadel aangeboden door Tweespan Ruitersport uit Boornbergum en er zijn staatsiedekens voor de kampioenen. De beste merrie in de klasse B/L krijgt drie privé lessen en een staatsiedek van de bekende amazone Esther Liano.
De bijzondere clinic van Johan Hamminga en Judith Pietersen wordt aangeboden door Handelsstal Ted Kop Jansen BV uit Wapse. De spetterende show van Udo de Haan wordt aangeboden door Stal Wijbenga uit Oudwoude.

Terrein: Paardensportcentrum Gert vd Hoorn
Asselseweg 35, 3775 KV KOOTWIJK

GRATIS TOEGANG
PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:
Zaterdag 24 september naar Kootwijk
Organisatie: gezamenlijke fokverenigingen KFPS
Ochtendprogramma vanaf: 9.30 uur
Clinic vanaf: 13.00 uur
Subtop wedstrijd vanaf: 9.30 uur
Info en startlijsten: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

FEESTELIJKE HOOGTEPUNTEN MET KONINKLIJK TINTJE VOOR HERMA DONKER AAN FOKDAG 2011
(bericht geplaatst 29 augustus 2011)

De fokdag 2011 stond in teken van het jubileum: de 60ste fokdag werd gevierd wat enkele feestelijke hoogtepunten opleverde.
Hiervoor kwam burgemeester Van Klaveren, van Weststellingwerf in het
dubbelspan van Udo de Haan en Danielle Smit naar het terrein. Herma Donker ridderorde
Hij huldigde naast de kampioenen ook Herma Donker, die na 8 jaar het bestuur heeftverlaten. Haar vele activiteiten en grote inzet voor de paardensport en fokkerij hebben haar een Koninklijke Onderscheiding opgeleverd.
Dit kwam voor Herma als een totale verrassing, dus is met recht een hoogtepunt te noemen.
(op de foto: Herma Donker met echtgenoot Henk Donker en Burgemeester Van Klaveren)

Voor twee andere vrijwilligers was er een speldje: voor omroepster Ria Krol, die tientallen jaren de presentatie van de fokdag heeft gedaan, en besloten heeft hiermee te stoppen, en Frans ter Schure die 25 keer ringmeester is geweest bij de fokdag en gelukkig nog wel een aantal jaren door wil gaan.
Natuurlijk werd hiermee ook dank aan alle vrijwilligers uitgesproken, want zonder hen kun je geen fokdag organiseren.

 

 

PRIMA OMSTANDIGHEDEN MAAR EEN MAGER GEVULDE KAMPIOENSRING IN OLDEHOLTPADE
(bericht geplaatst 29 augustus 2011)

De weersomstandigheden waren optimaal, het terrein lag er prachtig bij, de banen waren
perfect, en toch waren de resultaten van de fokdag teleurstellend te noemen.
Lees het verslag en de uitlagen op de pagina 'fokdag'.
Hier kunt u ook de complete uitslagen downloaden!
In het fotoalbum vindt u de foto's!

 

UITSLAG DRESSUR- EN MENWEDSTRIJD VOOR FRIESE PAARDEN IN OLDEHOLtPADE 3 JULI
(bericht geplaatst op 6 juli 2011)

Onder goede weersomstandigheden vond op zondag 3 juli jongsleden een dressuur- en menwedstrijd voor friese paarden plaats in Oldeholtpade. De 150 dressuur ruiters en amazones streden in de klasse B tot en met Z2 voor plaatsing voor het POST KOGEKO Kampioenschap in Kootwijk dat later dit jaar verreden wordt. Hiervoor dienen ze maximaal 3 wedstrijden te rijden. De kleine 40 aanwezige menners streden om de outdoormencompetitie. De finale van deze competitie wordt op zaterdag 13 augustus verreden in Assen.

Download de complete uitslag hier >>

 

BOOTTOCHT TER ERE VAN 60e FOKDAG
(bericht geplaatste op 19 juni 2011)

Fokvereniging “Het friese paard” Wolvega e.o. viert de 60e fokdag met een boottocht met buffet voor leden op partyschip Frysian Queen op zaterdag 1 oktober 2011
Tijdstip: van 19.30 uur tot 24.00 uur.
Opstapplek: It Stalt 1, Akkrum
Kosten: geen
>>Download hier het opgave formulier

 

WEDSTRIJD JONGE PAARDEN MET DRESSUURAANLEG
(bericht geplaatst op 22 mei 2011)

Op de fokdag, op 19 augustus 2011, is dit jaar een rubriek voor jonge Friese paarden met dressuuraanleg.
Meer hierover leest u hier >>

 

SPORTSTIMULERINGSPRIJS
POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 10 jaar!
(bericht geplaatst 9 mei 2011)

In samenwerking met het KFPS is vanuit de commissie van Post-Kogeko KFPS kampioenschap dressuur een bijzonder initiatief ontstaan. Dit jaar ding je niet alleen mee naar de felbegeerde startbewijzen voor de finaledag in Kootwijk. Deelnemers aan de selectiewedstrijden kunnen nu ook in aanmerking komen voor een speciale Sportstimuleringsprijs. Er worden tijdens het wedstrijdseizoen 12 talentvolle combinaties aangewezen die mogen meedoen aan een speciale lesdag. Na deze lesdag krijgen drie combinaties de “KFPS Sportstimuleringsprijs”: een 4-tal trainingen bij een in overleg uit te kiezen topinstructeur. Dus doe mee met je Friese paard aan de selectiewedstrijden en wie weet kun je aan het einde van het zomerseizoen genieten van trainingen op topniveau! Lees er alles over op onze website: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl
De eerste selectiewedstrijd is 14 mei, de overige data staan op de site.

Passie voor Friezen, Passie voor Dressuur, Passie voor Sport
Doe mee aan de competitie voor het Post-Kogeko KFPS Kampioenschap Dressuur.
Finale: 24 september in Kootwijk
Organisatie: gezamenlijke fokverenigingen KFPS
www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

 

NIEUWE NIEUWSBRIEF
(bericht geplaatst op 9 april 2011)

Download de nieuwe nieuwsbrief hier >>

 

WEDSTRIJDKALENDER POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP 2011
10 JAAR KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR!
(bericht geplaatst op 1 april 2011)

DOE MEE, het wedstrijdschema is bekend

Alle ruiters met een KNHS startkaart en een KFPS geregistreerd Fries paard kunnen meedoen aan de dressuurcompetitie (B t/m Z2) georganiseerd door de gezamenlijke fokverenigingen. Het wedstrijdschema staat op de site en komt in de Phryso. De finale wordt sinds 2002 gehouden op de prachtig verzorgde terreinen van paardensportcentrum Gert van den Hoorn in Kootwijk. De finale van Post-Kogeko KFPS Kampioenschap Dressuur is op zaterdag 24 september in Kootwijk. Er wordt bovendien een officiële Subtop wedstrijd georganiseerd voor combinaties die met hun Friese paarden de overstap hebben gemaakt naar de gespecialiseerde dressuursport van ZZ-licht tot en met de Grand-Prix.
info wedstrijdschema en reglement zie: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl
icoon

 

INSCHRIJFFORMULIER FOKDAG 2011 NU TE DOWNLOADEN!
(bericht geplaatst op 30 maart 2011)

Dit jaar is de fokdag op 19 en 20 augustus.
Het inschrijfformulier hiervoor is nu te downloaden.
Klik hier >>

 

FOTO'S JAARVERGADERING 2011 ONLINE
(bericht geplaatst op 10-03-2011)

Er zijn foto's gemaakt tijdens de jaarvergadering... Deze foto's komen binnenkort weer online (de vorige link bleek voor veel mensen niet te werken)


UITSLAG BEOORDELINGSWEDSTRIJD 18 FEBRUARI TE SONNEGA
(bericht geplaatst op 21 februari 2011)

18 februari waren we weer van harte welkom in manege Caprilli in Sonnega. De jaarlijkse beoordelingswestrijd, georganiseerd door fokvereniging Het Friese Paard Wolvega e.o. was weer een feit.

Naast de leden van de fokvereniging waren ook de leden van JongKFPS uitgenodigd om deel te nemen aan de beoordelingswedstrijd. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door een JongKFPS lid, namelijk, Erwin Pruim. Erwin had zich ook dit jaar weer opgegeven, zodat hij misschien zijn titel kon verdedigen.
Nieuw was dit jaar het lineair scoren. Bij de meeste mensen beter bekend als het kruisjes zetten in de bovenbalk, en de cijfers in de onderbalk voor rastype, bouw, beenwerk, stap en draf.

Sabien Zwaga deed voor de wedstrijd eerst uitleg over lineair scoren. Waarom scoren we? En hoe? Kruisjes zetten is zo moeilijk nog niet, maar het moet wel goed gebeuren. Iemand moet een beeld van een paard kunnen maken door het lineair scoreformulier te lezen. Voor de beginners lastig, maar ook voor de meeste ervaren fokkers is dit niet gemakkelijk.

Nadat Sabien de theorie had behandeld, heeft Sjouke de Groot vervolgens aan de hand van een paard het lineair scoreformulier met ons allen door genomen.
Toen was het tijd voor de wedstrijd. Iedereen moest 3 paarden lineair scoren en daaraan een premie waarderen en de paarden ook plaatsen.

De uitslag. Over het algemeen had iedereen het koppaard wel goed geplaatst, de nummer 2 en 3 zaten dicht bij elkaar, en dat zorgde nog wel eens voor een foute plaatsing onder de deelnemers.
De top 3 zag er als volgt uit:
1. Piet Sibma,
2. Erwin Pruim (JongKFPS-lid) en Marianne Donker (JongKFPS-lid)
3. Piet van der Berg

Al met al een geslaagde en gezellige avond, waar ook JongKFPS graag volgend jaar weer deel van wil maken.

 

NIEUWSTE NIEUWSBRIEF WEER ONLINE!
(bericht geplaats op 4 februari 2011)

Onze laatste nieuwsbrief kunt u hier weer downloaden >>

 

INFORMATIE OVER INTEELT
(bericht geplaatst op 16 januari 2010)

Download hier het artikel 'check inteelt' door deze tekst aan te klikken >>

Vergroot onderstaande afbeelding door hem aan te klikken.

zeslijnen

 

STAL BOREEL WORDT HET PAARDENDAL
(bericht geplaatst op 15 oktober 2010)

Stal Boreel in het bosrijke Drentse Grolloo is bekend geworden als opfokcentrum voor Friese paarden. Vanaf 1 november 2010 worden echter ook andere paardenrassen in de opfok genomen. De naam Stal Boreel verandert dan in Het Paardendal.
Sinds de oprichting van het opfokcentrum voor Friese paarden in 2002 is er heel wat veranderd op Stal Boreel in Grolloo. Het opfokcentrum was en is waarschijnlijk het eerste en enige ISO-gecertificeerde paardenbedrijf in Nederland. In de loop der jaren zijn de voorzieningen en faciliteiten zodanig uitgebreid, dat het zonde is om deze niet optimaal te benutten. Om het dienstenpakket te verbreden, is een nieuw management gezocht en gevonden in de vorm van de paardenfamilie Dalemans. Arie (1952) en Agnes (1962) Dalemans zijn beslist geen onbekenden in de paardenwereld. Zij hebben hun sporen verdiend als respectievelijk dierenarts, instructrice en hengstenhouders.
Het accent van de nieuwe bedrijfsvoering blijft liggen op de opfok van jonge paarden. Hoewel de Friese groepen uiteraard gehandhaafd blijven, zullen er nu ook andere paardenrassen aangenomen worden. Uiteraard wordt ook hier bij de groepensamenstelling gekeken naar karakter, leeftijd, conditie en geslacht. De begeleiding van fokmerries door de oprichting van een kraamkliniek en desgewenst insemineren wordt een speerpunt. Revalidatie van sportpaarden zal ook tot de mogelijkheden gaan behoren. Een van de voordelen is namelijk dat de eerstelijns diergeneeskunde nu op het terrein zelf kan worden uitgevoerd door Arie Dalemans. Voor meer informatie zie www.hetpaardendal-grolloo.nl.

Op het terrein ligt een eigen bos met een heus menparcours met vaste hindernissen (in aanleg) en binnenkort wordt er een springbaan gerealiseerd. Er is een overdekte rijhal en twee openlucht rijbanen, alsmede twee longeerringen en een stapmolen. Ook biedt de fantastische ligging van het veelzijdige complex en de uitgestrekte weilanden tussen twee grote boswachterijen veel (recreatieve) mogelijkheden voor de pensionklanten, die met ingang van 1 november aanstaande ook welkom zullen zijn.
Open huis
Op zaterdag 20 november is iedereen tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom om kennis te maken en een kijkje te nemen op het bedrijf aan de Schoonloërstraat 73 te Grolloo.

Contactpersoon:
Agnes en Arie Dalemans
Schoonloërstraat 73
9444 TH Grolloo
M. 06 – 13169971
T. 0592 - 248520
E. paardendal@hotmail.com

 

LEES HET VERSLAG OVER HET POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 2010

Lees hier (KLIK) een verslag over dit geweldige kampioenschap!

 

DE STRANDRIT OP 30 OKTOBER KOMT DICHTERBIJ!
Bericht toegevoegd op 30 september 2010

De Strandrit voor Friese Paarden op 30 oktober komt steeds dichterbij. Nu maar hopen op een mooie zonnige nazomerdag. Maar prachtig zal de rit zeker worden. Momenteel ligt het aantal deelnemers aan de Strandrit Friese Paarden op 175 deelnemers! Waaronder zelfs ook enkele ruiters uit Duitsland! Ook vanuit de pers is er volop aandacht voor de rit.
Mochten er nog mensen zijn die graag mee willen rijden met een Fries, dan kunnen zij zich nog opgeven t/m 10 oktober.
 
Even voor de goede orde; deelnemers aan de rit is alleen mogelijk vanaf 14 jaar en is bedoeld voor ruiters te paard en dus niet voor aanspanningen. Wellicht kunnen aanspanningen volgend jaar wel mee of kan er een aparte rit georganiseerd worden. Voorafgaande aan de rit krijgen alle deelnemers nog een e-mail toegestuurd.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Linda de Jong & Marleen Rebel (van de organisatie Fokvereniging ‘Het Friesche Paard Midden Nederland’)

 

OKEE... HIER DAN HET ALLERLAAATSTE VERSLAG UIT KENTUCKY:
"WEER NAAR HUIS!"

28-09-2010

Vandaag vertrekt ons vliegtuig weer naar huis. Vanmiddag plaatselijke tijd vertrekken we hier om 15 uur vanuit Lexington naar Detroit. Daar moeten we bijna drie uur wachten voordat we verder met het vliegtuig naar Amsterdam kunnen. Waarschijnlijk wordt dat dus eten in die tijd :O)
Morgenvroeg komen we dan om 9.15 aan op Schiphol.
De paarden gaan vanuit Cincinnati naar Luik en worden daar opgehaald door de eigenaren. De grooms die heenweg mee zijn gevlogen kunnen terug niet meevliegen en de paarden zijn dus afhankelijk van de grooms van de maatschappij Fedex. Daar zijn we niet heel blij mee maar omdat de reistijd voor de paarden op deze manier 15 uur korter is hebben we toch maar ingestemd. De grooms Obbe en Henrike moeten echter nu weer een andere vlucht nemen. Zij vliegen eerst naar Cincinnati en gaan dan met het vliegtuig naar New York. Van daaruit vliegen zij naar Schiphol. Maar als het goed is zijn alle paarden en mensen morgen in de loop van de dag weer thuis.

We hebben gisteren en vandaaag nog naar de dressuur gekeken en zagen tot grote onsteltenis dat Adelinde de ring uit moest wegens een probleem in de mond. Dat is natuurlijk voor haarzelf het meest verevelend maar ook voor Nederland want tenslotte had haar resultaat zeker meegeteld. Nu ligt de last bij Edward om toch nog goud binnen te halen. Dat moet op zich kunnen dat snapt iedereen maar het moet nog wel even gebeuren. Adelinde mag de rest van de wedstrijd niet meer meedoen.

Een minpuntje dus voor ons Nederlanders aan het eind van ons bezoek aan Kentucky. Echter wij houden de geweldige show en de reacties daarop voor altijd bij ons.
Ik zou de hele groep dan ook willen bedanken voor hun geweldige proffesionele inzet en voor het resultaat. Tenslotte wordt de hele tijd mijn naam genoemd maar zijn zij het die het waar hebben gemaakt en het friese paard fantastisch op de kaart hebben gezet.
Jongens bedankt voor het resultaat en de geweldige tijd met jullie !!

 

LAATSTE VERSLAG VANUIT KENTUCKY
27-09-2010

De laatste dagen zijn aangebroken in Kentucky en wat was het zaterdag een GEWELDIGE show!
Nadat vrijdag de tweede generale repetitie afgelast was, vanwege (ja, geloof het of niet) de stortbuien die uit de lucht vielen hebben de ruiters en amazones nog even drooggelopen. Eigenlijk zouden er die avond foto’s gemaakt worden, maar door het weer was dit niet mogelijk de fotograaf heeft toen een filmpje gemaakt van het drooglopen! Deze is te bewonderen op www.dehoefslag.nl.

Toen de grote dag was aangebroken was iedereen rond tien uur op stal, de paarden hadden vrijdags weinig tot geen werk verricht en werden die ochtend nog even licht getraind. Nadat de paarden gewassen waren nog even een rondje over het KHP gemaakt, waar eindelijk de stands open waren. Rond vier uur was iedereen terug op stal en zijn we rustig aan begonnen met het voorbereiden voor die avond.
Om kwart over zeven precies verliet de Friezen trein de stallen om los te gaan rijden. Om 10 minuten over acht werden de ‘zwarte parels’ in de ring verwacht.
Nadat de grooms tijdens de deelnemersparade de ring hadden uit gezet en de Arabische paarden hun rondje hadden gemaakt was het de buurt aan de Friezen trein.

Toen de eerste fries binnen kwam ging het publiek al uit zijn dak, van het begin tot het einde van de show was het publiek laaiend enthousiast. De grooms stonden met kloppend hart de show te bekijken, maar toen bleek dat alles eigenlijk hartstikke goed ging konden ook zij gaan genieten! We mogen dan ook trots zijn dat ‘onze friese parels’ hier in Kentucky hebben laten zien wat ze waard zijn. Het is dan ook geweldig om allemaal goede reacties te krijgen!
Erg jammer was het dat het laatste stukje openingsceremonie werd afgeblazen, Christa zou met Ielke nog een kleine pass de deux laten zien samen met een Andalusier maar omdat een van de ruiters onwel was geworden en van zijn paard was gevallen en hij in kritieke toestand verkeerde werd de openingsceremonie stil gezet.
Wel kan ik jullie vertellen dat deze ruiter inmiddels in stabiele toestand in het ziekenhuis verblijft en wij hopen dan ook van harte dat hij snel weer beter mag worden.

The day after was voor ons en rustig dagje, de spanning van de afgelopen week was weggevallen en we konden met zijn allen op een geslaagde show terug kijken. De meesten van ons hebben nog wat inkopen gedaan in Lexington en op het KHP. De Amerikanen die ook in de show mee reden zijn allemaal weer richting huis gegaan en ook hebben we afscheid genomen van Beth die ons de afgelopen week super had verzorgd.

Vandaag hebben we de paarden nog even de benen laten strekken en alles voorbereid voor de vliegreis terug naar Nederland. Voor de paarden gaat deze reis via Belgie, zij zullen in Luik aankomen. Het was nog wel een gedoe om alle kasten weer in te pakken, meestal is het zo dat je je eigen koffer ook moeilijker dicht krijgt als je weer naar huis gaat en dat was ook met de kasten het geval… Na een tijd(je) te hebben gewacht totdat de kasten werden opgehaald konden we voor de laatste nacht terug naar de Farm.
Daar moesten we de koelkast nog leeg eten, want Beth had genoeg inkopen gedaan, waarschijnlijk dacht ze dat we anders ons de laatste dagen niet hadden overleefd.

Ook hebben we vanmiddag nog met zijn allen de dressuur kunnen kijken.
We hebben Imke en Sunrise in actie gezien en natuurlijk ons best gedaan om een heel hard applaus te gegeven! ;) Morgen komen Adelinde en Edward nog in actie, dus het is nog even afwachten wat het eindresultaat van de landenwedstrijd zal worden.
Imke en Hans Peter hebben in ieder geval een goed begin gemaakt voor het Nederlandse team, door voorlopig als eerste en derde te eindigen.

Wij gaan hier ons laatste nacht in, morgen de laatste dingen nog in de koffer en dan kan de lange vliegreis terug naar Nederland weer beginnen!
Groetjes vanuit Kentucky!


THE FRISIAN TRAIN ROCKED THE BOAT AT THE OPENING OF W.E.G (WERELD RUITERSPELEN)
 
Hierbij een link waar u zeker van zult kunnen genieten.
KLIK HIER >>
Veel kijkplezier
 

FRIESE PAARDEN SCHITTEREN TIJDENS OPENING RUITERSPELEN

Lees hier wederom een verslag (een persbericht) van het optreden in Kentucky
Klik hier icoon pdf>>

opening kentucky

 

VERSLAG WORLD EQUISTRIAN GAMES 2010 KENTUCKY
24-09-2010

En weer ontvingen we een prachtig verslag vandaag!

Hallo allemaal, na een paar dagen het best druk te hebben gehad weer een verslag vanuit Kentukcy. Het is hier nog steeds heerlijk weer en de trein is bijna klaar voor de grote dag. Mijn vorige verslag eindigde met dat we gingen shoppen in de Man O War boulevard in Lexington. De reis richting die boulevard liep niet geheel probleemloos. Wij Hollanders (zoals Hans, de Belg in ons gezelschap ons noemt) hadden wat moeite met het vinden van de boulevard. Toen wij iemand tegen kwamen om te vragen hoe we op de boulevard konden komen, sprak deze Chinees op skeelers geen Engels. Zijn beste Engels was ‘I hope you will get there’… Vervolgens kwamen we er achter dat onze bus dorst begon te krijgen. Dus wij gingen langs het tankstation. Susan vraagt daar op haar beste Engels aan een man waar we de boulevard kunnen vinden, zijn antwoord: ‘Nee, dat weet ik niet en je kunt wel op zijn Nederlands houden. Toen wij onze bus en de schoenen van Arie getankt hadden met Diesel konden we onze reis vervolgen en na een paar woorden van Hans dat de bus niet helemaal goed meer reed zijn uiteindelijk aangekomen op de boulevard en hebben daar de nodige inkopen gedaan.
Toen we de volgende ochtend richting de paarden zouden startte de bus wel, maar met een hele hoop rook en zeeeer weinig vermogen om weg te rijden. Wij Nederlanders kwamen er toen achter dat Gasoline in Amerika geen Diesel betekent, maar benzine…

Lees hier de rest van dit gezellige, avontuurlijke verslag >>

 

UITGEBREID VERSLAG UIT KENTUCKY
23-09-2010

En alweer kwam er een uitgebreid verslag van de toppers die in Kentucky meedoen aan de wereldruiterspelen!

(klik de foto's voor een vergroting)

kentucky kentucky

kentucky kentucky

Al weer een warme dag voorbij. Het is tien uur in de avond en nog steeds 30 graden. Ik kan er goed tegen maar een heleboel mensen lopen te puffen en steunen.
Vandaag hebben we precies om 12 uur in de hoofdbaan geoefend met de opstelling zoals we die zaterdag willen rijden. Ron en Fridse zijn als reserve opgesteld. De ruiters Hans met Rintje, Saskia met Casper, Suzan met Marten Hendrik, Nicole en Eeltsje, Brad met Mintse, Lin en Maud, Sabine en Haitse, Marijke en Jerke, Kelly met Lolke zullen mij en Ielke volgen in de proef.
We hebben dus vandaag voor het eerst op onze muziek gereden en dat is best even wennen. De muziek is echt mooi en toch zijn er veel mensen die zich afvragen waarom we niet gewoon op onze eigen muziek mogen starten. Zelfs onze Amerikaanse veterinair die ons in alles begeleid vroeg zich dat af. Maar met een orkest zal ook deze muziek waarschijnlijk super klinken.......


..... Lees de rest van het verhaal in deze bijlage.... pdf

Wilt u eens zien wat er op de wereldruiterspelen in Kentucky zoal op het programma staat?
Neem dan eens een kijkje op deze site: http://www.alltechfeigames.com
Of lees meer op deze site: http://www.fhana.com

 

WEER EEN UPDATE VANUIT KENTUCKY
20-09-2010

We zijn nu alweer een paar dagen in het mooie en zonnige Kentucky. Op het KHP gaat alles zijn gangetje, de paarden zijn fit en doen in de trainingen erg hun best.
Zondag zijn we na het ontbijt weer richting het KHP vertrokken, met onze ‘bus’ redden we ons prima! Daar aangekomen hebben de ruiters en amazones de proef nog een droog gelopen terwijl de grooms ondertussen de paarden zadelden. Na de training de paarden verder verzorgd en daarna is een deel van de groep met onze vertrokken om een rond leiding over het KHP te krijgen. Susan, Ingrid en Gerbrich zijn op de fiets gegaan, maar kwamen er al snel achter dat het toch wel heeeeel groot is. Nadat iedereen terug was gekeerd, zijn we weer terug gegaan naar de farm. Het zwembad wachtte en in de avond hebben we dankzij Beth heerlijk gebarbecued, maar dan wel op de Amerikaanse manier. In Nederland zijn we gewend dat we zelf ons vlees op de barbecue leggen, hier schijnt het zo te zijn dat de salades en het vlees klaar wordt gemaakt en iedereen vervolgens zo zijn bord vol kan scheppen.
Vandaag zijn we allemaal vroeg opgestaan en net als de voorgaande dagen weer een ‘Friezen Trein’ langs de badkamer, aangezien we met zijn allen drie badkamers moeten delen is het ’s ochtends even passen en meten. Om zeven uur vertrokken we richting KHP en om acht uur met de gehele trein richting de Main Stage, we konden voor het eerst in de nogal grote piste van de hoofdarena oefenen. Voor een paar paarden nog best spannend, want ze waren er nog vrolijk aan het timmeren en opbouwen. Na een paar keer de show doorgelopen te hebben, zijn we terug gekeerd in de stallen en hebben we na het verzorgen van de paarden een restaurant/lunchroom opgezocht en met zijn allen wat gegeten. Nu zijn we weer terug op de Farm en we zullen straks Lexington gaan verkennen!
In het volgende verslag horen jullie hoe dat is geweest.
Greetz,
S, I en G.

 

NIEUWS UIT AMERIKA
18-09-2010

De eerste dag in Kentucky zit er alweer grotendeels op. Na een lange, vermoeiende en vooral niet probleemloze reis zijn we toch allemaal veilig aangekomen in Frankfort, Kentucky.

Het begon allemaal op schiphol met de koffer van Gerbrich die op een mysterieuze wijze niet meer mee kon, Ingrid haar tweede Boardingpass die niet geprint kon worden en Susan die in Detroit bij de Douane strandde.
Vervolgens paste Ingrid niet meer in het vliegtuig van Detroit naar Lexington, maar na een goed woordje bleken er toch ineens drie extra stoelen in het vliegtuig te zijn.
Na een uur wachten op drie schroefjes uit de stoel van de piloot kon dan eindelijk het vliegtuig(je) opstijgen richting Lexington.

Uiteindelijk na een lange reis allemaal veilig op de Farm aangekomen waar iedereen die nacht als een roosje heeft geslapen.
De volgende ochtend vroeg stonden de paarden heerlijk verwend in hun grote stallen op ons te wachten.
Na nog wat dingen geregeld te hebben, zoals het voer dat door Subli gestuurd was te vinden op het 60 ha grootte Kentucky Horse Park (KHP) konden om twee uur de ruiters en amazones even trainen onder de warme zon (het is hier overdag boven 30 graden).
Zij konden wel merken dat het voor de paarden ook allemaal even wennen was.
Nadat de paarden allemaal weer keurig verzorgd waren hebben de ruiters en amazones hun geheugen ook nog even opgefrist.
Onder leiding van Sjak en Christa Laarakkers werd de show te voet doorgenomen. Het zogenaamde drooglopen leverde weer leuke (foto)momenten op.
Toen we met zijn allen terug kwamen op de Farm had Beth, “The woman who takes care of us”, heerlijk gekookt. Wij zijn dan ook hartstikke blij met zo’n vrouw als Beth die ons hier ‘wegwijs’ maakt!

Groetjes uit het warme Kentucky!
Susan, Ingrid en Gerbrich en natuurlijk ook van Egberdina’s Marten Hendrik!!!

kentucky kentucky


MARTEN HENDRIK ONDERWEG NAAR KENTUCKY!!
(bericht geplaatst op 18 september 2010)

Op maandag 13 september zijn de zes Nederlandse Friese hengsten per vliegtuig vertrokken naar de Wereldruiterspelen in Kentucky.
De paarden werden eerst per vliegtuig vervoerd naar New York waar ze drie dagen in quarantaine hebben gestaan. De vliegreis hebben de paarden goed doorstaan en op dit moment worden de hengsten per vrachtwagen vervoerd naar het terrein van de Wereldruiterspelen in Kentucky.
De ruiters vertrekken vandaag per vliegtuig naar Kentucky en worden daar herenigd met hun paarden.

Nederlandse deelnemers:
Christa Laarakkers met Ielke 382
Sabine van de Loenhorst met Haitse 425
Marijke Folmer met Jerke 434
Susan Bouman met Marten Hendrik
Saskia Meinema met Casper van de Oostwal
Hans Meganck met Rintje V.

Wij zullen u via deze website op de hoogte houden van de activiteiten van 'onze' Susan Bouman en Marten Hendrik in Amerika!!

de trailer die de paarden naar kentucky brengt!
De trailer waarmee de paarden vervoerd worden naar Kentucky

 

TRADITIONELE HANDELSKEURING FRIES RAS TE STEENWIJK
(bericht geplaatst 18 september 2010)

2 november a.s. Aanvang 11.00 uur
OOK AANGESPANNEN RUBRIEKEN.

INFORMATIE EN OPGAVE:

T. SMID
MEPPELERWEG 194
8344 XX ONNA
TEL: 06 30874472
MAIL: tinussmid@live.nl

 

SPONSORLESSEN ANTOINE DE BODT 30 en 31 oktober
Aangeboden door: HANDELSSTAL TED KOP JANSEN BV
(bericht geplaatst 14 september 2010)

Ook enthousiast geworden na de clinic van Antoine De Bodt?
Doe mee (alleen voor Friese paarden) en schrijf je in!

Alleen op 25 september in Kootwijk kom je in aanmerking voor een les tegen gereduceerd tarief van Antoine De Bodt.
De kosten zijn slechts 25 euro per combinatie, dankzij sponsor Ted Kop Jansen BV. Inschrijving bij het secretariaat in Kootwijk.
Er zijn 20 plaatsen beschikbaar. Bij grote deelname wordt er geloot.
Deelnemers krijgen bericht per mail.
Lessen in Wapse zijn ook voor publiek toegankelijk.

De lessen worden gehouden op zaterdag 30 en zondag 31 oktober in de binnenaccommodatie van Ted Kop Jansen BV, Bareldsweg 1, 7983 KH WAPSE. www.kopjansen.com

 

POST- KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR
25 september Kootwijk
(bericht geplaatst 14 september 2010)

Terrein: Paardensportcentrum Gert vd Hoorn
Asselseweg 35, 3775 KV KOOTWIJK

GRATIS TOEGANG
DOE MEE AAN DE TWEESPAN LOTERIJ
SCHRIJF JE IN VOOR EEN SPONSORLES VAN ANTOINE DE BODT
PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:

Zaterdag 25 september naar Kootwijk
Organisatie: gezamenlijke fokverenigingen KFPS

Ochtendprogramma vanaf: 9.30 uur
Clinic vanaf: 13.00 uur
Subtop wedstrijd vanaf: 9.30 uur

Info en startlijsten: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

 

VOORINSCHRIJVING EUROBOTTLECUP 2010 VAN START
(bericht geplaatst 6 september 2010)

Inschrijven kan via de website www.eurobottlecup.nl
Wacht niet te lang met inschrijven want VOL=VOL!

eurobottleOver de Eurobottle Cup:
Dit jaar zal er evenals voorgaande jaren de Eurobotte Cup worden verreden.
De Eurobottle Cup is tot stand gekomen met medewerking van Nemo’s Bern, Stalhouderij Meijer en de hoofdsponsor Eurobotte & Design.
 
Deelname aan de Eurobotte Cup is uitsluitend mogelijk voor 3-jarige Friese paarden. Er zullen dit jaar drie selectie dagen worden gehouden. De finales zullen ook dit jaar weer worden verreden tijdens de Kerstveiling in manege Bartels op 18 december 2010 in Mariënheem.
 
In de twee categorieën (hengsten/ruinen en merries) zal het prijzengeld voor de kampioenen maar liefst € 1000,- bedragen. Tevens wordt de Eurobottle Cup wisseltrofee uitgereikt.
Ook zijn er mooie prijzen voor de reserve-kampioenen in de wacht te slepen en voor een talentvolle, niet professionele, ruiters/amazones is er de Eurobottle Stimuleringsprijs. Hoe deze prijs er voor dit jaar uitziet is nog niet helemaal bekend maar zal zeker de moeite waard zijn!
 
Uniek!
Het unieke van de Eurobottle Cup is dat ook fokkers meedingen naar het prijzengeld. Aan de fokkers van de winnende paarden zal op de finale avond  € 500,- worden uitgereikt mits ze persoonlijk aanwezig zijn.

 Mocht u meer over deze wedstrijd willen weten, kijkt u dan even op www.eurobottlecup.nl
 
Sponsor worden?
Graag wil de organisatie u via deze weg de mogelijkheid bieden deze wedstrijd te ondersteunen.
Download hier de brief waarin meer informatie verstrekt wordt over de mogelijkheden pdf

 

POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR
2e persbericht, toegevoegd op 25 augustus 2010

frieschepaardenkampioenschap
Klik afbeelding voor grote weergave

Op 25 september te Kootwijk: POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR
Met clinic van Antoine De Bodt en
Demonstratie Sandra Groeneveld en Joppe NH

De finalisten zijn bekend. De allerbeste Friese dressuurpaarden komen zaterdag 25 september aan de start in Kootwijk. Hier wordt de finale gereden van de landelijke competitie klasse B tot en met Z2 georganiseerd door de fokverenigingen van het Fries Paarden Stamboek. Het wordt een fantastische dag voor de liefhebbers met passie voor het Friese paard in de sport.

Bijzonder is dat alle provinciale KNHS regio kampioenen en reserves zich ook hebben geselecteerd voor Post- Kogeko KFPS KD! Een geweldig resultaat voor Jeanette Rijpkema met Rim fan de Dubelsile (v. Jasper 366), Bennie van Es met Siebe fan de Kadyk (v. Andries 415), Harmina Holwerda met Petrus PJ (v. Heinse 354), Ingeborg Klooster met MP Kai van Gathe (v. Onne 376) en Judith Pietersen met Kop Jansen Nobby (v. Beart 411).

Verder kunt u een aantal jonge stamboekhengsten bewonderen. Take 455 en Uldrik 457 komen in de L1 in actie, Tjalbert 460 en Reinder 452 in de L2. Voor de M1 hebben Sake 449 en Maurits 437 zich geplaatst. In de Z1 wordt het extra spannend met Jense 432, Felle 422, Jisse 433 en Eibert 419. In de Z2 komt Wobke 403 in de ring. In de grote finale rijden de beste drie Z2 combinaties een kür op muziek. In de Subtop wedstrijd komt onze absolute dressuurtop aan de start.

Er is meer, de Belg Antoine de Bodt geeft een speciale clinic waarbij de klassieke rijkunst een oplossing is voor veel voorkomende bewegings problemen bij paarden. Sandra Groeneveld gaat ons deelgenoot maken van haar droom met Joppe NH (v. Teunis 332). De ambitieuze combinatie is in de race voor de paralympics 2012 in Londen.

Voor de deelnemers zijn er weer prachtige prijzen te winnen. Alle finalisten krijgen een stalplaat van Post-Kogeko. De overall winnaar krijgt een FrysoZadel aangeboden door Tweespan Ruitersport uit Boornbergum en er zijn staatsiedekens voor de kampioenen. De beste merrie in de klasse B/L krijgt drie privé lessen en een staatsiedek van de bekende amazone Esther Liano. Verder kan iedereen meedoen aan de Tweespan Loterij voor mooie gebruiksvoorwerpen. En schrijf je in voor de speciale lessen van Antoine de Bodt die zullen worden gehouden in de binnenaccommodatie van Ted Kop Jansen BV in Wapse.

sandra en joppeantoine klein
foto li: Sandra Groeneveld en Joppe, foto re: Antoine De Bod

 

Terrein: Paardensportcentrum Gert vd Hoorn
Asselseweg 35, 3775 KV KOOTWIJK

GRATIS TOEGANG
DOE MEE AAN DE TWEESPAN LOTERIJ
SCHRIJF JE IN VOOR EEN LES VAN ANTOINE DE BODT
PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:

Zaterdag 25 september naar Kootwijk
Organisatie: gezamenlijke fokverenigingen KFPS
Ochtendprogramma vanaf: 9.30 uur
Clinic vanaf: 13.00 uur
Subtop wedstrijd vanaf: 9.30 uur
Info en startlijsten: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

 

POST-KOGEKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR
1e persbericht, toegevoegd op 13 augustus 2010

Ieder jaar is er weer een bijzondere Ted Kop Jansen clinic. De opleiding van het dressuurpaard stond hierbij centraal. Dit jaar komt de klassieke rijkunst aan de orde, een methode die de Belg Antoine De Bodt met hart en ziel uitdraagt. Zijn speciale aandacht gaat uit naar de zogenaamde 'probleempaarden' om deze volgens de methode van de klassieke rijkunst weer goed te krijgen. Hij bezit een trainingscentrum in Aspelare voor het oplossen van rijkunstige problemen en problemen in de omgang met paarden. Hier worden paarden met allerlei problemen zoals hoefkatrol, artrose, kissing spines, spat en gedragsproblemen, zoals bokken, steigeren, vluchten, etc. getraind. Zijn geheim? Richt uw paard recht en rijdt hem voorwaarts!
Na de clinic is er de mogelijkheid om Antoine De Bodt vragen te stellen en je in te schrijven voor zijn lessen. De lessen van Antoine de Bodt zullen worden gehouden in oktober in de binnenaccommodatie van Ted Kop Jansen BV in Wapse. Info over de klassieke rijkunst: www.hoefkatrol.com

Sandra Groeneveld gaat met de sterruin Joppe NH Sport een demonstratie verzorgen. Zij is visueel gehandicapt maar dat weerhoudt haar er niet van om een sportief leven te leiden. Zij gaat ons meenemen in haar passie en ambitie om met Joppe NH te gaan schitteren in Londen Paralympics 2012. Een bijzonder streven en voor deze combinatie komt het steeds dichterbij. De organisatie is zeer content dat Sandra en Joppe NH komen en ons deelgenoot willen maken van hun doel: Londen 2012! De demonstratie wordt mogelijk gemaakt door De Nieuwe Heuvel uit Lunteren, Fam Both en Gonnie Schulte.


PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:
Zaterdag 25 september naar Kootwijk
GRATIS TOEGANG

Organisatie: gezamenlijke fokverenigingen KFPS
Ochtendprogramma vanaf: 9.30 uur
Clinic vanaf: 13.00 uur
Info: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

 

Keuringsklaarmaken en voorbrengen
22 juni 2010

Op de website van het Friesch Paarden Stamboek vonden wij enkele interessante artikelen over voorbrengen en keuringsklaar maken.
U kunt deze artikelen hier ook downloaden!

Keuringsklaar maken >>
Voorbrengen deel 1 >>
Voorbrengen deel2 >>

 

Inschrijfformulier Fokdag 2010 nu te downloaden
17 mei 2010

U kunt vanaf vandaag het inschrijfformulier voor de fokdag van 2010 (die gehouden wordt op 30 3n 31 juli) downloaden!
Klik daarvoor hier >>

 

Geef u ook alvast op voor de strandrit in oktober!
mei 2010

Veel ruiters gaan met hun Fries wel eens naar het bos maar het strand wordt minder vaak bezocht. Daarom organiseert Fokvereniging ‘Het Friesche Paard Midden Nederland’ in samenwerking met Manege Noot een strandrit waar alleen maar ruiters met Friese paarden aan deel kunnen nemen.

Deze spectaculaire Friese Strandrit staat geplant op zaterdag 30 oktober 2010 in Callantsoog. Het streven is om met zoveel mogelijk Friezen het strand van Julianadorp op te gaan. Vanaf een minimaal aantal van 220 Friezen kunnen we dit melden bij het Guiness book of records om voor een notering in aanmerking te komen.

Het verzamelpunt is de Callantsoogervaart bij het grote parkeerterrein.

We verwachten alle deelnemers rond 11 uur op het parkeerterrein alwaar een DJ ons staat op te wachten. Voor alle deelnemers staat de koffie dan klaar met een versnapering. Om 12 uur vertrekken we voor een 2,5 a 3 uur durende strandrit. We rijden de Napoleonroute die ons leidt door een klein historisch dorpje vlak bij Den Helder. Via een stukje duin keren we vervolgens weer terug naar de parkeerplaats waar we de strandrit afsluiten. Na afloop is er voor iedereen een aandenken aan deze speciale strandrit.
De kosten per deelname bedragen € 7.50

Voor mensen die de afstand naar de locatie te ver vinden om in 1 dag te rijden is er een gelegenheid om met paard te overnachten. Mensen die niet de mogelijkheden hebben om met deze rit mee te rijden zijn uiteraard wel van harte welkom om gewoon gezellig te komen kijken.

Deelname is alleen mogelijk voor ruiters vanaf 14 jaar. De rit wordt in verband met de veiligheid alleen in stap en draf gereden. Na afloop van de rit is er voor iedereen wel de gelegenheid om in een galopje over het strand te scheuren.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u mailen naar: friesestrandrit@telfort.nl of terecht op de website www. frieschepaardmn.nl
Ook kunt u hier vast het inschrijfformulier downloaden en opsturen icoon

De uiterste inschrijfdatum is 10 oktober 2010

 

Nieuwsbrief nr.14
mei 2010
Download hier de meest recente nieuwsbrief icon

 

Geslaagde eerste studieavond van de studieclub
april 2010

Dinsdagavond 30 maart jl. hield de nieuwbakken studieclub hun avond over hengstenkeuze bij Bob Hofstee in Gorredijk. Een geslaagde maar drukke avond.
De studieclub telt inmiddels ruim twintig leden en dat is voor 'studie-doeleinden' een grote groep.
Vijf leden hadden een merrie mee en twee fokkers die hun sporen inmiddels ruimschoots hebben verdiend gingen daarmee verantwoord aan de slag.
Rudi de Ram (fokker Uwe) en Nanne Osinga (fokker Beart), hadden het met het eerste paard direct al niet makkelijk maar deden hun best.
Alle vijf paarden waren zeer verschillend maar waren allemaal wel goed in de beweging.
Dus er moest een keuze gemaakt worden om of iets aan het type te verbeteren en in één geval duidelijk iets aan de maat. Er volgden verschillende adviezen waarmee de eigenaren thuis mee aan het 'werk' konden, nadenken, lezen en cijfertjes uitpluizen dus. Vooral bij het laatste paard kwam men vrij makkelijk met een unaniem advies waar ook de eigenaar zich in kon vinden. Wij volgen de ontwikkelingen en zijn voor volgend jaar erg benieuwd naar de uitkomst: met elkaar veulentjes kijken dus!

 

Download hier de nieuwsbrief van het Jong KFPS
22 maart 2010
U kunt hem hier de nieuwsbrief van het Jong KPFS downloaden! icoon pdf

Verslag jaarvergadering en Jaarverslag van 2009

15 maart 2010
Download hier de notulen van de jaarvergadering en het Jaarverslag van 2009!

Jaarvergadering 2009 icoon pdf
Jaarverslag 2009 icoon

 

Finale KFPS Indoorcompetitie 2010

13 maart 2010 stond in het teken van de finale van de KFPS-indoorcompetitie in Sonnega zowel bij het mennen als bij de dressuur kon men mooie prijzen in de wacht slepen.
De ereprijzen werden beschikbaar gesteld door het KFPS, Stoeterij Bommelsteyn, Camping Tersoal, Hippiek en Tweespan Ruitersport.logo indoorcompetitie

De strijd begon met 13 menners in diverse klassen. Mine Reitsma won de klasse B met Sjoeke (Tsjalke) de L was voor Hans de Haan (Tije) en de M & Z waren beide een prooi voor Udo de Haan met Rosa (Brandus) en Meike (Wobke) van Bangazathe.
Kampioen bij het mennen werd Hans de Haan van Menvereniging Snits. Hij kreeg uit handen van Dick Reiding de “Tinnen Menner” aangeboden.

De dressuur ging s’middags van start met 39 deelnemers. De klasse B werd gewonnen door Michelle Bergstra met Wietske fan Bangazathe ( Anton) zij won tevens een sportmassage aangeboden door Hippiek. Marsja Dijkman won de L1 met Roan van de Meulbossen( Tsjalke) en de Z2 met Jetse O (Tsjalke), Esther Hoekstra schreef de L2 op haar naam met Renske ( Jasper), Annette Verbeek won met Nynke Sarina ( Abel) de M1 en Bennie van Es werd eerste in de M2 met Felle 422 (Lolke). De Z1 werd een overwinning voor Rabotalent Iris Klein met Jelmer van de Schuilplaats (Jasper).

Kampioen bij de dressuur werd Esther Hoekstra met Renske van rijvereniging Hynstefreon, zij behaalde 65,50%. Esther kreeg een zilveren zweep aangeboden door Stoeterij Bommelsteyn uit Joure. Alle eerste prijswinnaars kregen een KFPS medaille uitgereikt door de bestuurslid Pelleboer en de beide kampioenen kregen een fraaie statiedeken van Tweespan Ruitersport uit Boornbergum.

Daarna gingen we door met de Subtop. 11 combinaties streden in diverse klassen en aansluitend reden 5 combinaties de kur op muziek.
In de ZZ-L was de overwinning voor Ingeborg Klooster met Lodewijk 431 met 65,29%
De tweede plaats was voor Ykje Baron met Gerben met 62,29%.
De ZZ-Zwaar was ook voor Ingeborg Klooster maar nu met Hoppe van de Demrostables met 66, 45%. De lichte Tour was voor Judith Pietersen met Tsjabring 429 met 63,03% en Herman Wientjes won met Remon fan ’t Wallenstein de zware tour met 61,38%.

Bij de kur op muziek waren twee winnaars nl. Ingeborg Klooster met Lodewijk 431 met 67,63% en Herman Wientjes met Remon fan’t Wallenstein met 66, 38%.

 

Esther Hoekstra en Renske dansen superieur naar Zilveren Zweep

13 maart 2010
SONNEGA – Uit handen van Herma Donker van de organisatie mocht Esther Hoekstra met haar Renske de Zilveren Zweep in ontvangst die was aangeboden door Stoeterij Bommelsteyn voor de beste combinatie in de finale van de KFPS Indoorcompetitie op 13 maart in Sonnega. Hoekstra bleek superieur en zette met 65,50 procent veruit de beste prestatie van de dag neer. Hoekstra bracht Renske uit in de L2 finale en rekende daarin soepeltjes af met Bennie van Es die met Siebe fan de Kadijk toch een goede rit van 63,83 procent in de boeken had gezet in de eerste rit. Hoekstra reed de dromen van Van Es aan flarden in rit twee en kon toen rustig toekijken. De enige die zich nog op het podium kon werken was Thea Dijkstra met Michiel 442.

esther hoekstra

 

Iris Klein en Jelmer van de Schuilplaats hebben er plezier in

11 maart 2010
VLEDDER – In Sonnega in manege De Caprillii staat komende zaterdag 13 maart de finale van de KFPS Indoorcompetitie op het programma. Kanshebber in het Z1 is amazone Iris Klein uit Vledder met haar Jelmer van de Schuilplaats. Presteren en leren is belangrijk voor het duo, maar ook samen er veel plezier in hebben en houden. Graag verteld Iris dan ook over haar oogappel en wat ze verwacht van komende zaterdag. Ze staat bovenaan in de competitie en dat wil ze erg graag zo houden.

Jelmer van de Schuilplaats is een prachtige Fries. De 7-jarige maakt steevast indruk als hij met Iris de wedstrijdring in komt. Het plaatje klopt, maar ook de verrichtingen. Afgelopen zondag werd met 207 punten gewonnen in Roden en de zaterdag daarvoor waren Iris en Jelmer tweede in Sonnega met 217 punten. De vorm is in orde. Maar de twee hebben al een lange geschiedenis samen. Graag gaat Iris nog even in op de eerste ontmoeting met Jelmer. “De eigenaar en ik zijn naar hem gaan kijken toen hij 3 jaar oud was. Hij was een mooie, maar wat onstuimige hengst. Een eerlijk paard dat al heel aardig kon lopen. Jelmer was alleen nog maar beleerd voor de platte boerenwagen zonder oogkleppen. Een paard dat toch een heel positieve indruk op ons maakte. Al gauw hadden we besloten dat hij het moest worden en is hij aangekocht en door zijn eigenaar bij mij op stal gebracht. Jelmer werd snel gecastreerd en beleerd en ik ben hem onder het zadel gaan rijden. Dus ik heb hem vanaf zijn 3e jaar gereden en hij loopt ook regelmatig voor de wagen.”
De positieve indruk van de eerste kennismaking bleef. Nog steeds maakt Jelmer van de Schuilplaats zijn belofte waar. “Ik vond het direct al een heel fijn paard om te rijden. Hij heeft een erg fijn karakter en is heel werkwillig en altijd voorwaarts. Hij is ook altijd heel attent en oplettend op wat ik van hem vraag. Op de wedstrijden als hij het een beetje spannend vindt, heeft hij toch het vertrouwen in mij dat als ik zeg dat het goed is, dat hij dan ook door gaat.” Prachtige eigenschappen voor een dressuurpaard.

Zijgangen
Ieder paard heeft zijn sterke en mindere punten, zo ook Jelmer van de Schuilplaats. De sterke punten worden door Iris gestimuleerd en aan de mindere punten hard gewerkt. “Zijn sterke punten zijn de draf en de zijgangen. De verzameling in de galop vindt hij nog steeds heel moeilijk,
maar daar hebben nu een enorme vooruitgang in geboekt. Ik rijd hem ongeveer 5 keer per week inclusief de wedstrijden. Vorig jaar ben ik met Jelmer geselecteerd voor het KFPS Talententeam en daar heb ik al ontzettend veel aan gehad. De lessen worden verzorgd door Herman Wientjes en dat klikte direct al heel goed. We hebben in een half jaar tijd al bijzonder veel geleerd, maar we zijn nog lang niet uitgeleerd.”

De wei in
Naast leren staat ontspannen en plezier hoog in het vaandel bij Iris. De boog kan immers niet altijd gespannen staan, aldus de Drentse. “Ik vind het heel belangrijk dat de paarden plezier
blijven houden in het werk en daarbij is rust ook heel belangrijk. Als Jelmer een dag vrij heeft, staat hij lekker de hele dag in de wei. Verder gaat hij elke ochtend een uurtje in de stapmolen en na de training gaat hij ook de wei in. Ik probeer zeker 1 keer in de 2 weken een buitenrit te maken, dit is ook goed om hun hoofd lekker leeg te maken. Even geen gedoe, maar gewoon tussen de bloemen en de vogeltjes.”

Bijna Z2
Uiteraard moet er ook gepresteerd worden. Komende zaterdag voorop. “In de wedstrijden doet hij het heel goed. Ik ben begonnen in de B dressuur en nu we 3 jaar verder zijn mogen we bijna Z2 starten. Ik heb nu 10 wedstrijden gereden in de Z1 en we hebben 8 winstpunten verzameld. Voor aanstaande zaterdag hoop ik bovenaan in de competitie te blijven staan natuurlijk! We zijn goed in vorm, maar je weet maar nooit wat de spanning met ons doet. Aan Jelmer zal het niet liggen! Ik hoop dat we het samen nog heel ver gaan schoppen. Dus we gaan heel hard verder studeren voor de Z2.” Van Iris Klein en Jelmer van de Schuilplaats gaan we nog veel horen.Bron: www.1pknoord.nl

iris klein

 

Geslaagde beoordelingswedstrijd in Sonnega

24 februari 2010
Afgelopen 12 februari vond in Sonnega de jaarlijkse beoordelingswedstrijd plaats die georganiseerd was door de fokvereniging.
Dit jaar niet als onderdeel van een landelijke competitie want die werd niet gehouden.
Ook het pas opgerichte JongKFPS was deze avond ook aanwezig voor hun nieuwjaarsborrel.
Het was een gezellige en goed georganiseerde avond.

De bak was ijzig koud maar gelukkig de kantine na het keuren des te warmer.
Er was een goede deelname waarover de jury, Sjouke de Groot en Sabien Zwaga over het algemeen erg tevreden waren.
Zo'n twintig mensen hadden zich ingeschreven. Zelfs twee Duitsers maar zij moesten het op het laatste moment toch af laten weten vanwege het winterse weer.
Vijf paarden werden in de bak van manege Caprilli individueel voorgesteld waarna ze alle vijf in de groep terugkwamen.
Na wat rondes in stap konden de deelnemers hun definitieve plaatsing bepalen.
Iedereen werd daarna verzocht om de keuze voor de juryleden te motiveren.

Erwin Pruim deed dat het beste en won deze avond. 'Niemand die het helemaal goed had maar Erwin had de paarden aardig op tal gezet en wist het ook goed te verwoorden.
Hij hield goed de grote lijnen aan in zijn betoog en wist de plaatsings-bepalende punten per paard goed te benoemen', aldus Sabien Zwaga.
De jury was tevreden over het niveau van de deelnemers dat redelijk ervaren was.
Voor de mensen die voor het eerst meededen was het jammer dat de introductie wat beperkt was maar zij werden goed op weg geholpen door de juryleden.

Na het beoordelen werd gezamenlijk een paard gescoord met alle uitleg van Sjouke de Groot daarbij.

 

Voorstel kostenbesparing en upgrading fokdagen

24 februari 2010
Graag willen wij u hierbij in kennis stellen van de brief van 'De Tien Fokverenigingen in Nederland' waarin zij een voorstel doen voor wat betreft kostenbesparing en upgrading van de fokdagen.
Download hier de bewuste brief icoon pdf

 

Nieuwsbrief nr. 13, 2010

24 februari 2010
Download hier de laatste nieuwsbrief icoon pdf

 

Hengstenkeuring 2010

De hengstenkeuring 2010 zit er weer op. Ondanks het slechte weer waren we toch weer in grote getale aanwezig in Leeuwarden en zagen de nog jonge Uldrik kampioen worden met Norbert als goede reserve. Wat de jonge hengsten betreft kunnen wij de familie Otter van harte feliciteren met de aanwijzing van de jonge Fellezoon. Jan Boek is de fokker van een jonge Fetse welke ook is aangewezen. Fokkers en eigenaren van harte gefeliciteerd en veel succes in Ermelo.

 

Finale Eurobottle Cup

De finale om de Eurobottle Cup voor driejarige Friese dressuurpaarden is gisteravond gewonnen door Teije (Olrik x Thomas) en Tialda H. (Jasper x Fetse).
Sterhengst Teije is van Louwrens Mellema te Wijnjewoude en werd voorgesteld door Kim Alta.
"Teije heeft een krachtige draf, komt daarbij goed van de grond en hij galoppeert heel mooi opwaarts" aldus jurylid Gerard Vermunt.
De winnaars van de Eurobottle Cup ontvangen €1000,- en de fokkers gaan met een bedrag van €500,- naar huis.
Lauwrens en natuurlijk Kim; van harte gefeliciteerd met deze klinkende overwinning!!

Lees hier het krantenartikel uit de Paardenkrant>>

Jong KFPS opgericht!

Op 4 december jongstleden is in Ermelo het JongKFPS opgericht.
Deze vereniging heeft als doelstellingen het enthousiasmeren van jongeren voor de Friezenfokkerij en het bevorderen van de doorstroom van jongeren naar diverse raden en commissies binnen het KFPS.
Jong KFPS organiseert in 2010 een aantal interessante sport- en fokkerijactiviteiten speciaal voor de jongere Friezenliefhebbers.
De eerste activiteit is in voorbereiding. Binnenkort volgt meer informatie op de website van het KFPS.

Ben jij tussen de 16 en 35 jaar en vind je het leuk om samen met leeftijdsgenoten je kennis van fokkerij en sport uit te breiden?
Bezoek dan de KFPS-stand op de Hengstenkeuring op 7, 8 en 9 januari en word lid van het JongKFPS.
Aanmelden kan ook per email: jongkfps@fps-studbook.com.

Leees hier het officiele persbericht icoon pdf

 

Download hier weer onze nieuwe nieuwsbrief!

De laatste nieuwsbrief van het jaar 2009 alweer.
U kunt hem hier downloaden! icoon pdf

 

Beoordelingswedstrijd georganiseerd door fokvereniging 'het friese paard Wolvega e.o.'

Op 12 februari 2010 is er een beoordelingswedstrijd georganiseerd door fokvereniging 'het Friese Paard Wolvega e.o" te Sonnega.
Deze wedstrijd zal gehouden worden in manege De Caprilli(eveneens te Sonnega).
Om 19.30 uur korte uitleg door de KFPS-inspectie.
Aansluitend worden er een aantal paarden 'gekeurd' en op tal gezet.
Na afloop motiveren de deelnemers mondeling bij de inspectie hun mening.
Degene met de hoogste punten is de winaar.

Toegang en deelname is gratis. Opgave voor 29 januari bij Herma Donker tel. 06-38668787 lindedijk@hotmail.com

 

Enquete / inventarisatie voor mogelijkheid Studieclub

Op de laatste ledenvergadering in maart, is de 'kreet' Studieclub genoemd. Enige animo was wel aanwezig. Maar ja, hoe te starten? Hoe groot is de animo en hoe zou dit eruit moeten gaan zien?
Daarom is besloten te peilen wat de wensen zijn door een kleine enquete te houden.

Klik hier voor het online-enquete formulier!

 

Prachting dressuurfeest voor Friese paarden in Kootwijk

ykje baron

Het Post-Kogeko KFPS Kampioenschap Dressuur georganiseerd door de gezamenlijke fokverenigingen werd 19 september onder stralende weersomstandigheden gehouden in Kootwijk. De liefhebbers konden genieten van mooie sport van de beginnerklasse B tot en met het hoogste niveau de Grand-Prix. Het is echt uniek om dit allemaal op één dag te kunnen zien.
Judith Pietersen was met de Beartzoon Kop Jansen Nobby (M1) de beste van de dag en zij mag Nobby een Fryso-zadel laten aanmeten.
De beste merrie in de klassen B/L was de Jasperdochter Renske (L1) gereden door Esther Hoekstra. De combinatie kreeg een staatsiedek en drie lessen van Esther Liano.

Als organisatie zijn we beretrots op “onze” Ykje Baron die kampioen werd in de koningsklasse, de Z2 met de door haar vader gefokte sterhengst Gerben (v. Leffert 306 P).

ykje baron


Ykje heeft namens fokvereniging Het Friese Paard Wolvega zitting in de organisatie.
Ykje liet Gerben echt meevoeren op de muziek tijdens de mooie kür en de uitgestrekte draf bezorgde menigeen een kippenvelmoment.
Esther Liano met haar charmante merrie Amke B (v. Brandus 345) maakte het voor Ykje Baron nog erg spannend want zij liet haar merrie met haar sterke drafreprises, mooi van de grond, dansen op de muziek van Fame en zat dichtbij de overwinning. Sybren Minkema werd met de zeer imponerende Ottezoon Gouke P derde. 

Fins succes voor Willy van Feanwalden!

willy van feanwalden firese paard wolvega e.o

Als veulen geb 2007 kreeg Willy fan Feanwalden een 2e premie op de keuring in Oldeholtpade,Willy fan Feanwalden ( Fridse x Jasper)
uit de merrie Jildou ster stam 2 (Jasper x Leffert)
Willy fan Feanwalden is verkocht als veulen naar Finland.
Op 30 augustus 2009 kreeg Willy fan Feanwalden als twenter 1e premie en werd ze kampioen van de dag in Finland
Willy fan Feanwalden is gefokt door M Sinnema uit Veenwouden.Nieuwsbrief nr. 11, 2009

Lees hier nieuwsbrief van september 2009 pdf

 


Fokproduct van Fokvereniging het Friese Paard Wolvega e.o wordt algemeen kampioen!

De algemeen kampioen op de fokdag van fokvereniging Ta it bihald is gefokt is binnen onze fokvereniging.
Het gaat om Tini van stal Van der horst (Arjen x Leffert) en is eigendom Van OL en M van der Weide uit Nijega.
Tini van stal Van der Horst is gefokt door Jos Rosema uit Oosterwolde uit de stermerrie Ynske H uit de fokkerij van Gerrit van der Horst uit Oosterwolde.

 


Geslaagde men- en dressuurwedstrijd van Friese paarden te Oldeholtpade

OLDEHOLTPADE - De Fokvereniging 'Het Friese Paard Wolvega' organiseerde afgelopen zondag (12 juli 2009) in stromende regen een grote men- en dressuurwedstrijd van Friese paarden te Oldeholtpade.
De deelnemers kwamen uit heel Nederland, hetgeen aangeeft dat dit een kwalitatief goed evenement is dat meeteelt voor de dressuurcompetitie. Alle deelnemers moesten twee proeven in de ringen uitvoeren.
Aan het dressuur mennen deden 34 combinaties mee en aan de dressuur onder het zadel maar liefst 150.

Susan Bouwman van de Linderuiters te Sonnega behaalde met haar Friese paarden successen, een eerste plaats, twee tweede plaatsen en vier derde plaatsen.
Bij het mennen in de Z klasse werd Antoinette Grijpstra van Menvereniging Noord Veluwe met haar paard Date W eerste.

dressuur wedstrijd 12 juli 2009
De winnaar in de Z klasse mennen, Antoinette Grijpstra.

dressuurwedstrijd 12 juli 2009 oldeholtpade
Harmina Holwerda met het paard Marit Pj van de Maartenruiters

(Foto's: Lenus van der Broek)

 

 

Aankondiging Eurobottle Cup in november en december te Balkbrug

In november en december 2009 kan in Balkbrug weer om de Eurobottle Cup gestreden worden.
In november zijn de voorselecties, de finale zal op 19 december verreden worden.
Inschrijving kan via de website: www.eurbottlecup.nl
Klik voor meer informatie hier >>
Of bezoek de website: www.eurobottlecup.nl

 

De nieuwe DVD “Opfok en training Friese Paarden” van Lammert Haanstra
Nadat eind 2008 het eerste exemplaar uitgereikt was aan Tineke Bartels in Hooge Mierde, werd op 8 en 9 januari de eerste editie van de nieuwe DVD “Opfok en training Friese Paarden” van Lammert Haanstra gepresenteerd tijdens de Hengstenkeuring van het KFPS.
afbeelding opfok en training friese paardenTwee DVD’s in één verpakking, met een bijgevoegd boekje met aanvullende informatie over een nieuwe trainingwijze; het longeren zonder longe.
De inhoud van de DVD beschrijft de begeleiding van het Friese veulen tot sportpaard. Het is een ondersteuning voor fokkers en eigenaren om hun Friese paard een zodanige opvoeding en opleiding te kunnen geven, dat het zich optimaal kan ontwikkelen tot sportpaard.
Er wordt aandacht besteed aan alle facetten van de sport met Friese Paarden,
Met prachtige, sfeervolle beelden voorzien van het deskundige commentaar van Lammert Haanstra.
Met infoboekje over vrij bewegen als effectieve trainingswijze
Duur: twee keer 1 uur
Prijs: € 27,95 inclusief verzendkosten
www.lammert-haanstra.nl
lammerthaanstra@hetnet.nl


 • KFPS indoor competitie,14 maart 2009
  uitslagen: icoon pdf

  finale kfps indoorcompetitiefoto kfps indoorcomp


 • Jaarvergadering van 9 maart 2009
  jaarverslag: afbeelding pdf
  notulen van vorige vergadering: afbeelding pdf

 • Nieuwsbrief Januari 2009 afbeelding pdf

2008

 • Nieuwsbrief November 2008 icoon pdf
 • Nieuwsbrief Oktober 2008 pdf icoon
 • Nieuwsbrief September 2008 pdf icoon

Oudere nieuwsbrieven zijn uit ons archief op te vragen.